Difreight Блог Особливості фітосанітарного та ветеринарно-санітарного контролю при перетині українського кордону

Особливості фітосанітарного та ветеринарно-санітарного контролю при перетині українського кордону

Особливості фітосанітарного та ветеринарно-санітарного контролю при перетині українського кордону

Кордони країн щоденно перетинають тисячі товарів. Як підтвердити якість продукції та гарантувати безпеку та здоров'я споживачів при імпорті чи експорті товарів тваринного та рослинного походження? Сьогодні розповідаємо вам про особливості ветеринарно-санітарного та фітосанітарного контролю товарів.

Об'єкти ветеринарно-санітарного контролю: що необхідно знати при експорті та імпорті товарів

Ветеринарно-санітарний контроль товарів здійснюється в пункті пропуску на кордоні та запобігає проникненню на територію країни небезпечної та зараженої продукції.

Об'єктами ветеринарного контролю є:

  • живі тварини, в тому числі худоба, домашні тварини, птиці, бджоли тощо;
  • продукти тваринного походження: м'ясо, молоко, яйця, мед, шкіра, шерсть, кістки, субпродукти тощо;
  • корми для тварин: кормові добавки, концентрати, змішані корми, які можуть використовуватися для годівлі тварин;
  • ветеринарні препарати та медикаменти;
  • біологічні матеріали: кров, сироватка, генетичний та інші матеріали, які використовують в дослідницькій або виробничій діяльності;
  • обладнання та інструменти, які контактують із тваринами або продуктами тваринного походження, в тому числі транспортні засоби;
  • інші матеріали та предмети, які можуть бути носіями збудників заразних хвороб (наприклад, грунт, вода тощо).

Наразі на кордоні з Польщею скасований ветеринарний контроль сільськогосподарської продукції, яка рухається транзитом до польських портівНаразі на кордоні з Польщею скасований ветеринарний контроль сільськогосподарської продукції, яка рухається транзитом до польських портів

При ввезенні в Україну підконтрольних товарів потрібно пред'явити оригінал ветеринарного та санітарного сертифіката країни-виробника. Спеціаліст державного ветеринарного контролю на кордоні засвідчує документи печаткою, підписом та датою. Потім транспортний засіб із вантажем отримує дозвіл на перетин кордону і може рухатись до митниці призначення в Україні.

При експорті товарів необхідно надати міжнародні ветеринарні сертифікати, видані державним інспектором ветеринарної медицини. Під час проходження контролю спеціалісти перевіряють та завіряють дані цих сертифікатів печатками та підписами.

Особливості фітосанітарного контролю

Фітосанітарний контроль — це набір заходів при перетині кордону, які запобігають потраплянню на територію іншої країни небезпечних шкідників, бур'янів та захворювань рослин, що можуть принести збитки господарству країни.

Під фітосанітарний контроль підпадають:

  • будь-які продукти рослинного походження;
  • корми для тварин;
  • місце зберігання та дерев'яна упаковка;
  • добрива та грунт;
  • лісоматеріали;
  • тютюн тощо.

У випадку імпорту чи транзиту товарів по території України інспектор перевіряє відповідність документів, наявність та чинність фітосанітарного сертифіката, відсутність карантинних організмів та пошкоджень вантажу.

Зразок фітосанітарного сертифікатаЗразок фітосанітарного сертифіката

Для експорту необхідно пройти експертизу товарів для визначення наявності шкідливих організмів у акредитованих фітосанітарних лабораторіях. Після проведення експертизи видається висновок, який фіксує фітосанітарний стан вантажу.

Фітосанітарний та ветеринарно-санітарний контроль здійснюється інспекторами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби в пунктах пропуску при перетині кордону України. При цьому важливо забезпечити наявність та відповідність усіх необхідних документів. Спеціалісти компанії DiFreight, як досвідчений митний брокер та логістичний партнер, надають професійну допомогу в митному оформленні вантажів, що перетинають державний кордон.

Корисні статті в нашому Блозі

Акредитація на митниці: що потрібно знати підприємцям
Акредитація на митниці: що потрібно знати підприємцям Читати статтю
Icon
Словник митного брокера: основні терміни та абревіатури
Словник митного брокера: основні терміни та абревіатури Читати статтю
Icon
Amazon, Etsy чи Ebay?
Amazon, Etsy чи Ebay? Читати статтю
Icon