Difreight Новини Як оформити відрядження водія з України в Польщу

З України в Польщу: нові вимоги та рекомендації для перевізників з України

З України в Польщу: нові вимоги та рекомендації для перевізників з України

З 19 серпня 2023 року набув чинності новий закон Республіки Польща, який встановлює нові правила для перевізників, що здійснюють транспортні операції між Україною та Польщею. Розповідаємо, що це означає для перевізників з України

Основні положення закону

Згідно з новим законом, водії, які виконують певні види транспортних операцій на території Польщі або направлені туди своїми роботодавцями (перевізниками), вважаються відрядженими працівниками. Це забезпечує водіям умови працевлаштування, не менш сприятливі, ніж ті, що випливають з польських правових норм, включаючи винагороду за роботу на тих самих умовах, що й працівники компаній, що базуються в Польщі.

Тому транспортні компанії з країн поза межами ЄС, чиї водії здійснюють міжнародні перевезення до Польщі, мають надати своїм водіям документ, який підтвердить їх відрядження на польську територію під час перевірок.

Як оформити відрядження водія до Польщі

Перевезення до Польщі товарів або пасажирів з третіх країн вимагає ретельного планування та дотримання встановлених законодавчих норм. Щоб уникнути будь-яких юридичних та фінансових неприємностей, ось простий алгоритм для перевізників, які планують відправити водіїв для роботи на територію Польщі.

  1. Створіть обліковий запис. Перейдіть на спеціальний урядовий портал та зареєструйте акаунт вашого підприємства, використовуючи діючу електронну адресу.
    Портал, де відбувається оформлення відрядження водія
    Портал, де відбувається оформлення відрядження водія
  2. Отримайте електронний підпис та пройдіть верифікацію. Підпис можна придбати у сертифікованого провайдера EuroCert у Польщі для додаткової безпеки та автентифікації. Щоб верифікувати свою особу потрібно пройти прийти особисто або на онлайн-зустріч в офіс або один із партнерських центрів EuroCert в Польщі.

  3. Активуйте послугу відрядження. Увійдіть у свій акаунт на порталі biznes.gov.pl та відкрийте сервіс «Повідомте про відрядження водія з третьої країни на територію Польщі».

  4. Подайте заяву. Необхідно заповнити онлайн-декларацію, підписати її вашим електронним підписом. Потім — відправити заповнену форму до Державної інспекції з питань праці.

Бланк заяви про відрядження водія на територію Польщі

Бланк заяви про відрядження водія на територію Польщі.

Важливо відіслати заяву про факт відрядження водія вантажного автомобіля до Польщі не пізніше дати початку відрядження.

Документи для водія

Крім належного оформлення та відправлення заяви про відрядження, перевізникам до Польщі також необхідно надати водіям певні документи. Серед них:

  1. Офіційне підтвердження відрядження. У водія при собі повинен бути документ, підписаний роботодавцем, який засвідчує офіційне відрядження на територію Польщі.
  2. Документи, що підтверджують перевезення. Наприклад, товарні накладні, відповідні дозволи для міжнародних перевезень, посвідчення водія.
  3. Записи з тахографа. У водія мають бути документи з тахографа, які відповідають загальноприйнятим міжнародним стандартам.

Усі ці документи мають завжди перебувати у водія в автомобілі, щоб він міг пред'явити їх під час будь-яких дорожніх перевірок. Забезпечення відповідності цим вимогам допоможе вам уникнути непотрібних проблем під час перевезень вантажів на території Польщі.

Водій без підтвердження відрядження під час інспекції отримає штраф 500 злотих. Своєю чергою перевізник, що порушує законодавчі вимоги, може бути оштрафований на суму 4000 — 7000 злотих окремо за кожне порушення. Тому перевізникам, що працюють в Польщі, потрібно дотримуватися нових вимог, щоб уникнути великих фінансових втрат.

Звертайтесь до DiFreight для надійного та безперебійного вантажного перевезення в напрямку Україна-Польща, всупереч законодавчим змінам. Наша компанія гарантує вам високий рівень сервісу та повну відповідність всім необхідним вимогам та стандартам.

Корисні статті в нашому Блозі

Як електронна черга спрощує життя водіям та перевізникам
Як електронна черга спрощує життя водіям та перевізникам Читати статтю
Icon
Як отримати дозвільні документи самостійно?
Як отримати дозвільні документи самостійно? Читати статтю
Icon
Кантонська виставка в Китаї: Як шукати експонати та продукти онлайн?
Кантонська виставка в Китаї: Як шукати експонати та продукти онлайн? Читати статтю
Icon