DiFFreight Блог Доставка негабаритних вантажів: види, транспорт та особливості перевезень

Доставка негабаритних вантажів: види, транспорт та особливості перевезень

Доставка негабаритних вантажів: види, транспорт та особливості перевезень

Міжнародне перевезення негабаритних вантажів — один з найскладніших видів доставки. Важливо спланувати весь процес транспортування відповідно до особливостей вантажу, норм та правил, що регулюються на законодавчому рівні, отримати відповідні дозволи. У статті розберемось, що таке негабаритний вантаж, яким він буває, і який транспорт обрати для перевезень цього типу- автодостаку чи вантажні перевезення морським транспортом.

Поняття негабаритного вантажу

Негабаритними вважаються вантажі, фізичні розміри яких перевищують допустимі стандартні значення, тому для перевезення потребують спеціальних засобів та умов.

Вони мають наступні габарити:

  • за висотою — понад 4 метри;
  • за довжиною — понад 20 метрів (допускається звис вантажу 2 метри, якщо загальна довжина не перевищує 20 метрів);
  • за шириною — понад 2,55 метра;
  • за вагою — понад 38 тонн.

Негабаритний вантаж правильно називати великогабаритним або великоваговим. У міжнародній практиці використовується термін «oversize cargo». Найчастіше до цієї груби потрапляють сільськогосподарська та військова техніка, спеціалізоване обладнання, екскаватори, яхти тощо.

Види негабаритного вантажу

Негабаритні вантажі відрізняються нестандартними розмірами Негабаритні вантажі відрізняються нестандартними розмірами

Оскільки нестандартних вантажів величезна кількість, заведено розділяти їх на кілька категорій:

Великогабаритний вантаж. Перевищує один з показників ДхШхВ, зазначений в нормативному документі.

Довгомірний вантаж. Виступає за межі заднього борту транспортного засобу більш ніж на 2 метри або має довжину понад 20 метрів.

Великоваговий вантаж.Перевищує максимально допустиму вагу при завантаженні.

Перевезти негабаритний вантаж стандартними транспортними засобами неможливо, тому важливо підібрати відповідний транспорт для доставки.

Транспорт для перевезення негабаритного вантажу

Накладні дуги та брезент контейнера типу Open Top забезпечують повну безпеку товарів всередині Накладні дуги та брезент контейнера типу Open Top забезпечують повну безпеку товарів всередині

Затребуваним є перевезення негабаритних вантажів морем. Для цього використовуються нестандартні контейнери двох видів:

  1. Flat Rack — ці надміцні контейнери мають дві стінки, які або фіксуються, або можуть складатися, утворюючи плоску основу для розміщення товарів, що перевищують їх висоту та ширину.
  2. Open Top — мають знімний дах із сталевих дуг та брезента, що дозволяє легко завантажувати та розвантажувати вантаж за допомогою крана. Контейнери з відкритим верхом підходять для перевезення таких товарів, як скляні та мармурові блоки, кам'яна крихта та сипучі матеріали.

У деяких випадках перевезення негабаритного вантажу здійснюються автотранспортом, що вимагає супроводу автоінспекції.

Основні вимоги до транспортування негабаритних вантажів

Як негабаритний вантаж зазвичай перевозять сільськогосподарську та будівельну техніку. Як негабаритний вантаж зазвичай перевозять сільськогосподарську та будівельну техніку.

Кожен етап негабаритних перевезень має свою специфіку, відрізняється складністю та ризиком. Для зберігання негабаритного вантажу необхідно виділити велику площу, а потім з особливою ретельністю спланувати маршрут. Для перевезення потрібен спеціальний дозвіл, а техніка має відповідати встановленим нормам та вимогам.

При організації негабаритних перевезень варто врахувати наступне:

  • під час морських перевезень під контейнер викупіть місця, де є частини товару, що виступають;
  • засіб транспортування не повинен бути перешкодою на дорозі, а інші учасники руху повинні мати можливість безперешкодно пересуватись;
  • перед початком руху встановіть відповідний знак для перевезення на крайню частину вантажу, що виступає за межі транспортного засобу;
  • допущені розміри негабаритного вантажу автомобілем: довжина автомобіля не повинна перевищувати 22 метри, а висота — 4 метри.

Перевезення негабаритних вантажів регулюється правилами, які можуть відрізнятися в залежності від країни, на території якої перевозиться вантаж.

Якщо вам необхідно імпортувати будівельну, сільськогосподарську техніку чи технологічну лінію з країни виробника, компанія DiFFreight підбере потрібні рішення. Ми допоможемо перевезти будь-які категорії негабаритної продукції, незалежно від ваги та конфігурації, гарантуючи її збереження.

Звертайтеся до професіоналів!

Корисні статті в нашому Блозі

Класифікація складів у логістиці
Класифікація складів у логістиці Читати статтю
Icon
ТОП товарів з Китаю для тих, хто не хоче залишитися без світла: генератори, інвертори, повербанки
ТОП товарів з Китаю для тих, хто не хоче залишитися без світла: генератори, інвертори, повербанки Читати статтю
Icon
Як розрахувати вартість доставки з Китаю?
Як розрахувати вартість доставки з Китаю? Читати статтю
Icon