Difreight Блог Що таке фрахт та як він впливає на ціну морських перевезень з Китаю

Що таке фрахт та як він впливає на ціну морських перевезень з Китаю

Що таке фрахт та як він впливає на ціну морських перевезень з Китаю

Від вартості морської доставки з Китаю залежать ціна товару для кінцевого споживача і рентабельність бізнесу для підприємця. Але чи знаєте ви, як саме формується ця вартість? Пояснюємо, що таке фрахт, та розповідаємо про основні фактори, які впливають на вартість перевезень.

Що таке фрахт та як він формується

Фрахт — це плата за перевезення вантажу, яку виплачує відправник або отримувач вантажу морській лінії. Базова вартість морського фрахту формується на основі інформації про тип, габарити вантажу та порти відправки й призначення.

Основна вартість фрахту складається з прямих витрат на доставку контейнера або збірного вантажу судном, що залежать від типу і розміру контейнера. Крім того, до основної ставки включають THC (Terminal Handling Charges) — витрати на вивантаження і завантаження в порту.

Додаткові доплати до основної вартості фрахту

Додаткові доплати не враховуються в основній ставці фрахту. Вони компенсують витрати власника судна і залежать від конкретних умов перевезення.

Можливі доплати:

  • CAF (Currency Adjustment Factor) – збір для компенсації збитків при коливанні курсів валют;
  • BUC (Bunker Adjustment Factor) – доплата на випадок зростання цін на паливо для судна;
  • DOCS (Documentation Fee) – оплата за видачу додаткової документації в порту;
  • деякі транспортно-експедиційні компанії включають в збори оплату за оформлення документації, упакування вантажу, процентні відрахування за розформування збірного контейнера тощо.

Потрібно детально аналізувати кінцеву вартість морського фрахту та уточнювати, які конкретно додаткові витрати включаються у вибрану ставку.

Важливо. На жаль, в Україні зараз заблоковані порти. Тому в Україну можна привезти вантаж з Китаю, тільки якщо його попередньо доставити морем в порти сусідніх країн.

Морські перевізники транспортують великі партії вантажів цілими та неушкодженими завдяки технічному оснащенню портів та суден difreight

Морські перевізники транспортують великі партії вантажів цілими та неушкодженими завдяки технічному оснащенню портів та суден

Від яких факторів залежить фрахт

Протяжність та напрямок маршруту

Чим далі потрібно перевезти вантаж, тим дорожче коштує доставка. Вартість доставки може змінюватися в залежності від порту завантаження або розвантаження. Наприклад, порт Шеньчжень має більшу пропускну здатність, ніж Шанхай, тому фрахт тут може бути нижчим.

Наявність зворотнього вантажу

У випадку, коли у зворотню сторону немає вантажів, морська лінія знижує вартість перевезення, тому фрахт буде дуже низьким.

Вантажні характеристики

Небезпечні вантажі вимагають додаткових заходів безпеки та спеціальних дозволів, що впливає на вартість фрахту. Перевезення негабаритних вантажів або тих, що потребують певного температурного режиму, теж збільшує ціну перевезення.

Роботи з завантаження та розвантаження судна

Ці роботи вимагають використання різних ресурсів, таких як людська праця, техніка та обладнання, що позначається на ціні фрахту.

Для морських перевезень використовують універсальні контейнери, які можна потім перевантажувати на залізницю чи автотранспорт difreight

Для морських перевезень використовують універсальні контейнери, які можна потім перевантажувати на залізницю чи автотранспорт

Пора року

Несприятливі погодні умови (вітри, опади, туман) та збільшення попиту на перевезення сезонних товарів спричиняють зростання вартості транспортування. Тому варто коригувати стратегію перевезень контейнерів з Китаю залежно від сезону, враховуючи попит і ринкові умови для оптимізації своїх транспортних витрат.

Безпека маршруту

Якщо шлях судна пролягає через небезпечну ділянку, наприклад, зону ведення бойових дій, вартість перевезення з Китаю зростає.

Додаткові витрати

Оплата за прохід через певні протоки, необхідні внутрішні та зовнішні мита, зростання вартості палива також збільшують кінцеву величину фрахту.

Розвиток галузі

Введення нових рейсів, закупівля додаткового обладнання на судноплавні лінії, модернізація виробництв призводять до зменшення вартості морських перевезень.

Щоб підібрати найкращі умови для доставки з Китаю в Україну, вам потрібно аналізувати всі фактори, що впливають на фрахт, та порівнювати різні варіанти доставки. Якщо ж ви хочете уникнути нервів та зайвих зусиль, звертайтеся до компанії DiFreight, ми маємо глибоку експертизу у міжнародних транспортних перевезеннях, допоможемо вам оптимізувати логістику та забезпечимо безперебійну доставку товарів.

Корисні статті в нашому Блозі

Що таке іспит митного брокера в США
Що таке іспит митного брокера в США Читати статтю
Icon
Критерії вибору перевізника з Китаю
Критерії вибору перевізника з Китаю Читати статтю
Icon
Об'ємна та фактична вага вантажу: Як розрахувати та за що я плачу?
Об'ємна та фактична вага вантажу: Як розрахувати та за що я плачу? Читати статтю
Icon