Difreight Новини Нова система страхування суден в Україні: що потрібно знати

Нова система страхування суден в Україні: що потрібно знати

Нова система страхування суден в Україні: що потрібно знати

Минуло вже два тижні, як в Україні запрацював новий механізм страхування суден від воєнних ризиків. Він дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують в Україну морем. Відповідне рішення, яке відкриває дорогу для співпраці з британськими перестраховими компаніями, прийняв український Уряд 14 листопада 2023 року. Розповідаємо, що зміниться і що це означатиме для фрахтувальників, операторів та власників морських суден.

Передісторія

Одеський річний вокзал напередодні російських обстрілів - DiFreight

Одеський річний вокзал напередодні російських обстрілів

Після того, як у липні 2023 року Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи за посередництва Організації Об'єднаних Націй, судноплавство зіткнулося з набагато більш нестабільною ситуацією з безпекою в регіоні. Адже РФ продовжує обстрілювати морські та річкові порти України.

Страхові ризики зросли, оскільки уже не одне судно постраждало. Відтак поява нової схеми страхування — це добра новина для альтернативного коридору.

За результатами домовленостей Президента України Володимира Зеленського та Прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака Україна спільно з пулом британських страхових компаній утворила спеціальний механізм, який дозволить знизити вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України та створить конкурентні умови на ринку.

Кого торкнеться програма

Страхування суден позитивно вплине на роботу зернотрейдерів - DiFreight

Страхування суден позитивно вплине на роботу зернотрейдерів

Страхування кораблів стало можливим завдяки співпраці з провідними британськими компаніями у сфері перестрахування — Marsh McLennan та андеррайтерами Lloyd's of London через запуск механізму Unity Facility.

Загальний обсяг покриття за цією програмою становить 50 млн доларів. Це рішення, перш за все, позитивно вплине на роботу зернотрейдерів. Новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що у свою чергу дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4,0 млрд грн.

Загалом система позитивно вплине на всіх учасників логістичного процесу з наступних причин:

  1. Забезпечення захисту інтересів власників суден. Страхування дозволяє відшкодувати витрати на ремонт або заміну судна в разі його пошкодження або втрати. Це допомагає зменшити фінансові ризики і зберегти інвестиції в судно.
  2. Розвиток морського транспорту в Україні. Система стимулює власників суден до модернізації та покращення їхньої безпеки, що сприяє збільшенню конкурентоспроможності українського флоту. Крім того, наявність страхового покриття забезпечує впевненість партнерів і замовників у надійності та безпеці перевезень.
  3. Удосконалення страхового ринку в Україні через збільшення конкуренції на ринку і покращення якості послуг.

Як працюватиме новий механізм

Ринок страховиків, вантажовідправників відчують дію нового механізму через зниження фрахтових ставок. Планується, що до пулу приєднаються провідні британські страхові компанії, і це дасть можливість страховикам надавати судновласникам страховий тариф на рівні не більше ніж 1,25%.

Експерти прогнозують, що рішення дозволить гарантувати безпеку судноплавства, сприятиме стабільності морських перевезень, а також забезпечить сталий експорт української продукції через порти України.

Корисні статті в нашому Блозі

Як отримати дозвільні документи самостійно?
Як отримати дозвільні документи самостійно? Читати статтю
Icon
Доставка вантажів з Китаю до США
Доставка вантажів з Китаю до США Читати статтю
Icon
Маршрут проходження з Китаю
Маршрут проходження з Китаю Читати статтю
Icon