Difreight Новини Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

Китайський Новий рік: як організувати доставку товарів під час свят

У Китаї 7 національних свят. Новий рік, День праці та День утворення КНР святкуються в ті самі дати щороку. Інші свята визначаються за місячним календарем: він залежить від зміни фаз місяця. Новий рік в Китаї — важливе сімейне свято. У 2024 році його відзначають з 9 по 15 лютого.

Ця стаття допоможе вам зрозуміти, коли готуватися до затримок відвантаження та доставки, коли вітати китайських партнерів зі святом і як спланувати замовлення, щоб склад не простоював.

Китайський Новий рік

Традиційно ця важлива подія впливає на світовий ринок вантажоперевезень. Це означає, що підприємства та фабрики закриваються, а перевізники скорочують пропускну здатність через падіння попиту.

Новий рік у Китаї святкують 15 днів, проте більшість постачальників не працюють 30–40 днів. На місяць у КНР зупиняються виробництва, а вулиці порожніють. Такий довгий простій пов'язаний із кількома причинами:

  1. У великих китайських містах до 90% робітників приїжджають з інших районів. Новорічні свята для них — єдина можливість року, щоб поїхати до свого рідного міста та побути з родиною.
  2. Весь рік працівники фабрик не мають відпусток і працюють 6 днів на тиждень. Більшість робітників чекають на новорічні вихідні, щоб як слід відпочити.
  3. У Китаї дуже вшановують традиції, зокрема свята за місячним календарем. Вони вважають, що свято Нового року треба обов'язково провести з сім'єю.

Хочете з більшою ймовірністю отримати товар вчасно — оформляйте замовлення до 30 листопада, щоби встигнути відправити партію до 31 грудня.

Як Китайський Новий рік впливає на транспортну логістику

Більшість підприємств, у тому числі державних служб у Китаї, будуть закриті під час офіційних свят - DiFreight

Більшість підприємств, у тому числі державних служб у Китаї, будуть закриті під час офіційних свят

Враховуйте, що на свята закриваються не лише китайські фабрики, а й торгові посередники, представництва, склади, служби доставки та транспортна сфера. Найбільший вплив новорічних свят відчується в передсвятковий період, коли заводи працюють на повну потужність, виконуючи замовлення до закриття.

Більша продуктивність створює додаткове навантаження на транспортну логістику. Перевантажений ланцюг постачання є проблемою практично для всіх галузей, а надлишок вантажних перевезень у передсвятковий період створить ще більше логістичних проблем.

І не тільки. Будьте готові до браку продукції, випущеної «похапцем». І добре, якщо це стане помітно до відправки з фабрики. Бувають ситуації, коли цей факт стає помітним вже після прибуття до України. Тоді потрібно ще в більш екстреному темпі змінювати частину партії, або виправляти помилки постачальників самотужки.

Тому обов'язково проводьте quality checking постачальника безпосередньо після старту виробництва, так і перед відправкою в порт або залізничний термінал — це допоможе уникнути бракованого товару. Обирайте тільки надійних постачальників.

Як підготуватися до Нового року у Китаї

Якщо ви не хочете, щоб доставка не розтягнулася на місяць-два, робіть замовлення заздалегідь — за 3 тижні до початку свят при купівлі готової продукції, і за 1,5-2 місяці, якщо її будуть виробляти спеціально для вас.

Ділову активність з китайською стороною у 2024 році ви можете розподілити приблизно так:

  • з 14 по 24 січня — моніторити ринок, вибирати цікаві товари та постачальників, проводити попередні переговори;
  • з 25 по 30 січня — постачальники в принципі перестають відповідати на запити, якщо дуже постаратися, то можна оформити якесь попереднє замовлення на перші тижні після свят або зарезервувати у потенційного виробника потужності на фабриці — нехай він готується до майбутньої роботи;
  • з 31 січня по 15 лютого — мертвий сезон;
  • з 20 лютого — плавно відновлюється активність, менеджери можуть почати відповідати на запити, у найближчі 2 тижні всі запрацюють в режимі.

Говорити про нормальну бізнес-активність можна лише з 1 березня 2024 року.

Як організувати доставку з Китаю на період свят

У китайських портах та терміналах перевізники стикаються з нестачею порожніх контейнерів - DiFreight

У китайських портах та терміналах перевізники стикаються з нестачею порожніх контейнерів

Універсальна порада для тих, хто чекає на доставку з Китаю, особливо у святкові та передсвяткові дні, — заздалегідь уточніть на підприємстві, як саме воно працює в той чи інший період. Якщо вантаж терміновий, то якомога раніше зробіть передоплату, щоб вас поставили на початок черги на виробництво.

Прорахуйте нові терміни з урахуванням свят та попередьте про них клієнтів. Якщо так вийшло, що замовлення доводиться робити в останній момент, подумайте про доставку авіатранспортом, замість морського фрахту або залізничного транспорту. Доставка морем в зимовий період стає довше через помітне погіршення погодних умов.

А ще можна налагодити співпрацю з партнерами, які мають склади консолідації в Китаї або фулфілмент-центри. Компанія DiFreight допоможе вам забезпечити безперебійне постачання продукції, і ви встигнете зробити запаси до китайських свят. Звертайтеся за консультацією.

Корисні статті в нашому Блозі

Специфіка перевезення гуманітарної допомоги в Україну
Специфіка перевезення гуманітарної допомоги в Україну Читати статтю
Icon
Страйк польських перевізників: причини та наслідки ситуації на кордоні з Польщею
Страйк польських перевізників: причини та наслідки ситуації на кордоні з Польщею Читати статтю
Icon
Які існують види перевізних контейнерів і навіщо вам потрібно про це знати
Які існують види перевізних контейнерів і навіщо вам потрібно про це знати Читати статтю
Icon