Difreight Новини Морські перевезення у Червоному морі: причини блокування та наслідки для світової торгівлі

Морські перевезення у Червоному морі: причини блокування та наслідки для світової торгівлі

Морські перевезення у Червоному морі: причини блокування та наслідки для світової торгівлі

Події у Червоному морі, до яких останні два місяці прикута увага світової громадськості, безпосередньо впливають на затримку доставок морських вантажів. У чому ж причина цих перебоїв у логістичному ланцюжку, яких наслідків для світової торгівлі очікувати та які прогнози спеціалістів щодо врегулювання даної ситуації? Розгляньмо усе це детальніше.

Напади єменських повстанців-хуситів

З листопада 2023 року повстанці-хусити, які отримують підтримку від Ірану, здійснили низку атак безпілотниками та протикорабельними ракетами на вантажні судна у Червоному морі. Свої дії вони характеризують як демонстрацію солідарної позиції із ХАМАСом та спрямовують їх на припинення потужного повітряно-наземного наступу Ізраїлю на Сектор Газа. Також єменські повстанці чітко заявили, що будуть перешкоджати проходженню кораблів, які прямують до ізраїльських портів через Червоне море, поки їхні побратими з Сектору Газу не отримають необхідні їжу та ліки.

Інфографіка нападів на судна у Червоному морі та регіоні протягом останніх тижнів - DiFreight

Інфографіка нападів на судна у Червоному морі та регіоні протягом останніх тижнів.

Реакція судноплавних компаній

Найбільші світові судноплавні компанії, такі як MSC, Maersk, Hapag-Lloyd та наш партнер CMA CGM, усвідомлюючи те, що під загрозою опинилися комерційні рейси не тільки ізраїльського напрямку, відмовилися від транзиту через Суецький канал. Протягом невизначеного часу перевезення вантажів здійснюватиметься об'їзним шляхом у кілька тисяч кілометрів навколо південного краю Африки та мису Доброї Надії, що, звісно, суттєво вплине на терміни їхньої доставки.

Наслідки для світової торгівлі та морських перевезень

Червоне море обрамлене на півночі Суецьким каналом, а на півдні – вузькою протокою Баб-ель-Мандеб, яка сполучає його й Аденську затоку Аравійського моря. Такі географічні переваги роблять води Червоного моря основним торговим коридором між країнами Азії та Європи.

Географічне розташування Червоного моря - DiFreight

Географічне розташування Червоного моря.

На нього припадає від 10 до 15% світової торгівлі та 30% морських контейнерних перевезень. Товари, що зазвичай подорожують цим маршрутом:

  • нафта;
  • дизельне паливо;
  • природний газ;
  • зерно;
  • пальмова олія;
  • предмети широкого вжитку (від електротехніки до дитячих іграшок).

Зрозуміло, що зміна маршрутів доставки викликана питаннями безпеки. Але це не пройде безслідно для транспортної та торгівельної галузей. Отже, прогнозовані наслідки такі:

  • збільшення часу транзиту;
  • більша кількість витраченого палива;
  • потреба у додаткових суднах;
  • потенційні збої й затримки;
  • зростання вартості сирої нафти;
  • підвищення цін для споживачів;
  • дефіцит продовольчих товарів.

Та передбачити точні масштаби цих наслідків поки складно, адже вони насамперед залежатимуть від швидкості нейтралізації загрози, що несуть напади хуситів.

Врегулювання ситуації

Сполучені Штати Америки, за підтримки Великобританії, Бахрейну, Канади, Франції та інших країн, розгорнули міжнародну військово-морську операцію Prosperity Guardian, спрямовану на стримування єменських повстанців. Деякі компанії, наприклад Maersk та CMA CGM, заспокоєні таким миттєвим реагуванням світової спільноти, почали розробляти план оптимізації маршрутів доставки та відновлення морських перевезень через Суецький канал.

Команда DiFreight безвідривно слідкує за даною ситуацією, сподівається на якнайшвидше її вирішення та ділиться актуальними новинами у нашому телеграм-каналі. Слідкуйте: https://t.me/difreight_china

Корисні статті в нашому Блозі

День народження DiFreight: вже 3 роки ми розвиваємо сферу логістики в Україні
День народження DiFreight: вже 3 роки ми розвиваємо сферу логістики в Україні Читати статтю
Icon
Дерев'яні палети чи пластикові? Що практичніше у роботі?
Дерев'яні палети чи пластикові? Що практичніше у роботі? Читати статтю
Icon
Кантонська виставка в Китаї: Як шукати експонати та продукти онлайн?
Кантонська виставка в Китаї: Як шукати експонати та продукти онлайн? Читати статтю
Icon