Difreight Блог Інтелектуальна власність та перевезення брендових товарів з Китаю: виклики та обмеження

Інтелектуальна власність та перевезення брендових товарів з Китаю: виклики та обмеження

Інтелектуальна власність та перевезення брендових товарів з Китаю: виклики та обмеження

Чи можна привезти товари відомих брендів з Китаю? Це запитання часто виникає у тих, хто займається міжнародною торгівлею. У статті розглядаємо сутність інтелектуальної власності, основні аспекти її регулювання та проблеми, пов'язані з перевезенням брендів з Китаю.

Що таке інтелектуальна власність та бренди

Інтелектуальна власність — це сукупність прав, які надаються авторам, винахідникам, художникам та іншим творцям за їхні розумові досягнення. У сфері бізнесу інтелектуальна власність відображає творчий потенціал, інноваційність та конкурентоспроможність компаній.

Товарні знаки (бренди) — одні з основних складових інтелектуальної власності — це символи, назви, логотипи, які ідентифікують продукти або послуги певного виробника чи постачальника. Вони не тільки створюють унікальний візуальний образ компанії, але й служать гарантом якості та репутації.

Однак, захист брендів та інших форм інтелектуальної власності стає викликом в умовах глобалізації та розширення міжнародної торгівлі. Зокрема, питання перевезення брендових товарів з Китаю набуває особливого значення, оскільки Китай є одним з найбільших світових виробників і постачальників товарів.

Китай — один з найбільших у світі експортерів одягу, взуття, техніки, товарів домашнього вжитку тощо - DiFreight

Китай — один з найбільших у світі експортерів одягу, взуття, техніки, товарів домашнього вжитку тощо

Врегулювання правових аспектів інтелектуальної власності

Є кілька міжнародних договорів та організацій, які регулюють захист інтелектуальної власності в правовому полі.

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) — відповідає за розвиток та застосування міжнародних стандартів для інтелектуальної власності. Організація адмініструє такі важливі договори, як Бернська конвенція про авторські права та Паризька конвенція про охорону промислової власності.

Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (TRIPS) — це міжнародний договір, який належить до компетенції Світової організації торгівлі. TRIPS визначає правила та обов'язки стосовно інтелектуальної власності, яких мають дотримуватися всі членами СОТ.

В Україні є низка законів, які регулюють інтелектуальну власність. Це Конституція України, Цивільний кодекс України, Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг", інші нормативно-правові акти.

Важливо! Окрім Цивільного кодексу, право інтелектуальної власності контролюється також Кримінальним кодексом України та Кодексом про адміністративні правопорушення. Саме в цих документах передбачено, що за порушення прав інтелектуальної власності особу очікує відповідальність.

На митниці всі вантажі проходять детальну перевірку - DiFreight

На митниці всі вантажі проходять детальну перевірку

Чому ми не перевозимо китайські бренди

Більшість торгових марок при перетині кордону підпадають під певні види контролю та обмежень. Митниця (в Китаї чи будь-якій транзитній країні), перевіряє, чи китайські товари, які ви перевозите, не порушують прав інтелектуальної власності. Якщо це товари популярних і зареєстрованих брендів — має право односторонньо їх вилучити та накласти санкції на порушника.

Санкції за порушення інтелектуальних прав можуть бути адміністративними, цивільними або кримінальними.

Що може очікувати порушника:

  • штраф;
  • конфіскація товару;
  • компенсація витрат за утилізацію товару;
  • заборона діяльності;
  • компенсація збитків;
  • суд, арешт, ув'язнення тощо.

Компанія-перевізник не несе відповідальності за виникнення подібних ситуацій та не відшкодовує клієнту вартість конфіскованого товару та доставки. Тому, щоб уникати конфліктів на митниці та не підводити клієнтів, компанія DiFreight не перевозить бренди, щодо яких можуть бути обмеження. Натомість ми допоможемо вам знайти надійних китайських виробників та постачальників необхідної продукції та організуємо доставку з Китаю під ключ.

Корисні статті в нашому Блозі

Як отримати компенсацію за пошкоджений товар під час транспортування
Як отримати компенсацію за пошкоджений товар під час транспортування Читати статтю
Icon
Переваги співпраці з Китаєм для бізнесу
Переваги співпраці з Китаєм для бізнесу Читати статтю
Icon
Чому обліковий запис amazon можуть заблокувати?
Чому обліковий запис amazon можуть заблокувати? Читати статтю
Icon