Difreight Блог Митне оформлення експорту та імпорту: перелік документів та особливості процесу

Митне оформлення експорту та імпорту: перелік документів та особливості процесу

Митне оформлення експорту та імпорту: перелік документів та особливості процесу

Міжнародна торгівля — це своєрідний марафон, де митний контроль відіграє роль ключового «чекпойнта». Щоб пройти цей етап без затримок, потрібно орієнтуватися у тонкощах митного оформлення. Ми підготували гід по митному оформленню для експортерів та імпортерів, який допоможе розібратися в документах та процедурах без зайвих хвилювань.

Митне оформлення експорту товарів

Експорт товарів — це не лише чудова можливість розширити ринки збуту та збільшити прибуток компанії, але й велика відповідальність перед митними органами. Правильно оформлена документація та дотримання процедур митного оформлення — запорука успіху на цьому шляху.

Документація

Нижче надаємо основний перелік документів при митному оформленні експорту.

  • Акредитація на митниці. Ваша компанія повинна бути акредитованою у митних органах, щоб отримати право на здійснення зовнішньоекономічних операцій.
  • Зовнішньоекономічний контракт та додатки. Це основний документ, який фіксує угоду між вами та закордонним партнером.
  • Інвойс. Детальний рахунок за товар, який містить інформацію про продавця і покупця, перелік товарів, дані для оплати. Інвойс потрібно оформляти англійською мовою, додатково перекласти українською та оформити електронну версію в Excel.
Бланк інвойсу - DiFreight

Бланк інвойсу

  • Опис товару. Чіткий опис товару з усіма технічними характеристиками та фотографіями, особливо важливо при першій поставці.
  • Пакувальний лист. Для митного оформлення потрібно надати пакінг-лист у вигляді jpg/pdf файлу з печаткою та підписом. Додатково для підготовки митної декларації потрібно підготувати Excel-файл з пакувальним листом.
  • Договір на митно-брокерське обслуговування. Договір з агентом, який буде здійснювати митне оформлення від вашого імені.
  • CMR — міжнародна вантажна накладна, яка супроводжує вантаж.
  • Інформація про перевізника та документи на транспортний засіб, який використовується для перевезення вантажу (ЄДРПОУ, назва, адреса, контактний телефон, E-mail перевізника, обліковий номер перевізника на митниці, техпаспорт на авто та паспорт водія).

Переконайтесь, що ви зібрали весь пакет документів, перед початком митного оформлення.

Процес митного оформлення

Важливо надати інвойс та пакувальний лист разом з Excel-версією менеджеру до моменту завантаження авто в Україні. Менеджер перевірить товарно-транспортні документи, якщо виявить невідповідності — ви ще встигнете внести зміни.

Наступним етапом логіст надає брокеру CMR зі штампом перевізника, паспорт водія, техпаспорт на авто та інформацію про перевізника (ІПН/ЄДРПОУ, назву, адресу, телефон, E-mail), пункт пропуску на кордоні, через який здійснюватиметься виїзд.

Брокер формує та подає митну декларацію на митницю. Якщо потрібно пройти огляд або пломбування, авто повинне заїхати на митницю оформлення для проведення процедур. Після оформлення авто може вирушати на кордон на вказаний пункт пропуску.

Зразок заповнення митної декларації МД-2 - DiFreight

Зразок заповнення митної декларації МД-2

Митне оформлення імпорту товарів

Процес митного оформлення імпорту товарів в Україну супроводжується необхідністю дотримання митних вимог та оформленням ряду документів.

Документація

Розповідаємо, які документи необхідні:

  • акредитація на митниці;
  • зовнішньоекономічний контракт та додатки;
  • інвойс з перекладом та Excel-файлом;
  • опис товару, аналогічно імпорту;
  • пакувальний лист (підписаний та з печаткою jpg/pdf файл та Excel-файл);
  • довідка про транспортні витрати (в залежності від умов поставки);
  • прайс-лист (комерційна пропозиція від постачальника);
  • SWIFT (якщо є передоплата за товар) — документ, що підтверджує оплату товарів;
  • попередні митні оформлення, якщо ви вже ввозили такі товари раніше;
  • договір на митно-брокерське обслуговування;
  • CMR;
  • експортна декларація країни відправлення для підтвердження легальності вивезення товарів з країни-експортера.

Важливо зібрати та правильно заповнити всі документи, щоб уникнути можливих затримок та додаткових витрат у майбутньому.

Особливості митного оформлення при імпорті

Всі підготовлені документи надішліть митному брокеру для перевірки та узгодження. Після узгодження брокер подасть митну декларацію на митницю. Переконайтеся, що всі дані в декларації вірні.

Митна служба може запросити додаткові документи або провести інспекцію вантажу. Будьте готові надати всю необхідну інформацію. Крім того, брокер надасть вам розрахунок митних платежів. Сплатіть всі зазначені суми вчасно, щоб уникнути затримок у митному оформленні. Не забудьте оплатити транспортні витрати на доставку товару.

Щоб зробити процес митного оформлення максимально простим та зрозумілим, рекомендуємо звернутися за професійною допомогою до компанії DiFreight. Ми володіємо всіма необхідними знаннями та досвідом, щоб забезпечити ефективне митне оформлення ваших товарів при експорті та імпорті.

Корисні статті в нашому Блозі

Експортна декларація EX-1: все, що вам потрібно знати про митне оформлення експорту
Експортна декларація EX-1: все, що вам потрібно знати про митне оформлення експорту Читати статтю
Icon
Який шлях проходить ваш вантаж з Китаю?
Який шлях проходить ваш вантаж з Китаю? Читати статтю
Icon
Топ 5 товарів для дому, які зацікавлять споживачів
Топ 5 товарів для дому, які зацікавлять споживачів Читати статтю
Icon